top of page

De voordelen van uitgeven in eigen beheer

Bijgewerkt op: 6 jan. 2022


Maandenlang heb je geschreven aan je manuscript. De puntjes staan op de i en je bent klaar om het resultaat van je harde werk aan de wereld te tonen.


Je hebt exact voor ogen hoe je boek eruit moet zien: hardcover of softcover, het lettertype, de bindwijze, de perfecte titel en nog zoveel meer. Het plaatje klopt!


Je zou er dan voor kunnen kiezen om je manuscript en visie aan de man te brengen bij een uitgeverij. Of je kiest ervoor je boek uit te brengen in eigen beheer. En daar zijn heel wat voordelen aan verbonden. We zetten ze even voor je op een rijtje.


Je bent van begin tot einde baas over je eigen boek. Je kan jouw visie van cover tot achterflap doortrekken. Je kan je altijd laten adviseren maar uiteindelijk neem je alle beslissingen zelf, niemand die hierover iets te zeggen heeft. Ook de promotie wordt gevoerd volgens jouw plan. Enkel jouw visie telt. Dat is pas vrijheid!


Kriebelt het om je geesteskind in handen te krijgen en aan de man te brengen? Dan zal je merken dat uitgeven in eigen beheer een snelheidsvoordeel heeft. Natuurlijk moet je rekening houden met de finale vormgeving, het productieproces en de levertermijn. Maar je hebt de tijdlijn van de productie en promotie beter onder controle.

Jouw boek, blijft jouw boek. Als auteur die uitgeeft in eigen beheer sluit je geen auteurscontract af. Je behoudt je onafhankelijkheid en alle rechten blijven bij jou. Je kan er zo later zelf voor kiezen om een herdruk uit te brengen, een vertaling, etc. Je behoudt ook alle vrijheid om later eventueel toch de stap naar een uitgeverij naar keuze te maken.


En last but not least, ook financieel biedt uitgeven in eigen beheer voordelen. Zo levert het een hogere winst voor jou op. Je kan zelf bepalen tegen welke kostprijs je je boek wil aanbieden aan de lezer. Je kiest zelf aan welke boekhandels en webshops je wil vragen om je boek te verkopen én je kan zelf met hen onderhandelen over de korting die je hen geeft. Zo heb je ook op dit vlak de touwtjes in handen.
24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page