top of page

Wat kost uitgeven in eigen beheer?

Je hebt een manuscript klaar en je wil het uitgeven in eigen beheer. Maar hoeveel kost dat dan? Kan je bijvoorbeeld kosteloos uitgeven in eigen beheer? Het antwoord daarop is eenvoudig: nee.

Het is wellicht je grote droom: je boek uitgeven bij een bekende uitgeverij, die alles voor je regelt én alle kosten voor redactie, vormgeving, verkoop en promotie op zich neemt. Maar de kans daartoe is uiterst klein. Behalve Matador Uitgeverij zijn er maar weinig reguliere uitgeverijen die manuscripten van beginnende auteurs aanvaarden.


In dat geval biedt uitgeven in eigen beheer een prima alternatief. Als je het goed aanpakt, kan je met uitgeven in eigen beheer zelfs veel meer verdienen dan dat je ooit bij een reguliere uitgeverij kan krijgen. Bij een reguliere uitgeverij krijg je immers maar een royalty van om en bij de 10%. Rijk zal je er dus allerminst van worden.


Wil je je boek uitgeven in eigen beheer, dan kan je daarvoor terecht bij een breed aanbod aan bedrijven, de zogeheten selfpublishing platformen. Maar let op: veel onder hen houden je de wortel voor dat je je boek kosteloos kan uitgeven in eigen beheer. En als je een beetje logisch nadenkt, begrijp je uiteraard: dat kan niet. Tenminste, niet als je kwaliteit nastreeft.


Uitgeven in eigen beheer: verborgen kosten


Hoe gaan zulke selfpublishing platformen te werk? Veel bedrijven voor uitgeven in eigen beheer lijken het je heel eenvoudig te maken: je laadt je cover en je tekst op via hun website en zij zorgen ervoor dat je boek gedrukt wordt. Meer doen ze niet.


Dat betekent dat je vooraf zelf moet instaan voor de opmaak en de redactie van je boek. Ofwel betaal je daar een professioneel bedrijf voor, ofwel doe je het allemaal zelf (wat de kwaliteit van je boek wellicht niet ten goede komt).


Bovendien heb je op veel platformen voor uitgeven in eigen beheer maar een beperkte keuze aan standaardformaten. Wil je je boek in eigen beheer uitgeven in een afwijkend formaat, dan ben je eraan voor de moeite.


Financiële kater


Aangezien geen enkel van die platformen voor uitgeven in eigen beheer het financiële risico wil dragen, zullen ze je voor het drukwerk twee opties voorstellen:


1. Printing on demand (POD) 2. Drukken in een grote oplage, met aankoopverplichting


Vooral de tweede optie kan je met een serieuze financiële kater achterlaten. Stel: er worden 500 exemplaren gedrukt en je moet er 300 aankopen tegen een prijs die vaak ver boven de drukkost ligt. Dan is de kans dat je met een grote voorraad onverkochte boeken blijft zitten heel groot. Meer zelfs, je zal nauwelijks aan het uitgeven in eigen beheer verdiend hebben.


Maar ook als je via POD uitgeeft in eigen beheer, zijn er nadelen. Je hoeft niet vooraf te investeren, maar de drukkost per exemplaar ligt hoog, tussen de 6 à 10 euro. Als je weet dat de verkoopprijs van een boek om en bij de 20 euro bedraagt, betekent dat een serieuze hap uit je winstmarge. Reken daarbij nog de 35% à 45% commissie die een boekhandel aanrekent, en je houdt aan uitgeven in eigen beheer nagenoeg niets meer over.


Geen promotie


Bovendien bieden bijna geen selfpublishing platformen promotie aan, want dat kost tijd en dus geld. Het enige wat ze doen, is je boek online beschikbaar stellen via webshops zoals bol.com, Bruna, enzovoort. Maar zonder actieve promotie zal niemand op de webpagina met je boek terechtkomen. Als je via zo'n selfpublishing platform wil uitgeven in eigen beheer, sta je er qua promotie en verkoop volledig alleen voor.


Sierra Books: een nieuwe manier van uitgeven in eigen beheer


Laat je door dat alles niet ontmoedigen. Uitgeven in eigen beheer kan wel degelijk succesvol en winstgevend zijn, als je tenminste vooraf weet wat het je zal kosten. Bij Sierra Books kies je volledig zelf hoeveel je wil investeren om je boek uit te geven in eigen beheer. En dat hoeft zeker geen groot bedrag te zijn.


Voor elk aspect van het uitgeven in eigen beheer kan je bij ons terecht. Van manuscriptbegeleiding en schrijfcoaching over redactie, vormgeving, drukwerk, distributie en promotie, tot zelfs de administratieve afhandeling: jij kiest de service(s) die je wil, wij bezorgen je een gratis offerte en gaan nadien voor jou aan de slag. Zo simpel is het.


Om het jou zo eenvoudig mogelijk te maken je boek uit te geven in eigen beheer, hebben we onze diensten onderverdeeld in handige pakketten, maar ook een formule op maat is mogelijk.


In ieder geval weet je op elk moment waar je aan toe bent en hoeveel uitgeven in eigen beheer je zal kosten. Voor de opmaak van de boekomslag bijvoorbeeld kan je bij Sierra Books al terecht voor zo'n € 200. Wil je covers en eindredactie, dan reken je op ongeveer € 500. Heb je graag hulp bij een promotiecampagne, dan hoef je vooraf niets te betalen. De kost wordt dan verrekend via een kleine commissie op de verkoop. Als je uitrekent dat uitgeven in eigen beheer je zelfs bij een vrij beperkte verkoop al gauw € 3.000 à € 4.500 kan opleveren, is de kost allerminst een belemmering om je schrijversdroom waar te maken.


Ga voor duidelijkheid en transparantie, vraag een gratis offerte aan.

57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page